Skip to main content

Tetova News

Vargje dashurie

Muzafer Xhaxhiu

Dhe qeshëm… qeshëm…

Shkëlqente deti i kaltër si pasqyrë,
E flladi lehtë frynte nëpër valë,
Dhe un’ e ti të ndezur në fytyrë
Mbi rër’n e lagur ecnim dalngadalë…

Po në fytyrë prapë e ndjenim zjarrë
E sy më sy u pamë të hutuar!
Dhe qeshëm…qeshëm, qeshëm si të marrë,
Se rër’e lagur digjte përvëluar


Ti je… s’e di

As yll nuk je, as hënë as hyri
As rreze dielli terrin për të ndritur,
S’ke rënë nga qielli të tregosh ccudi
As dorë mjeshtri nuk të ka skalitur…

Shum’net’i kam kaluar unë pa gjumë,
Dhe ditët si në gjumë i kam kaluar
Dhe sa më shum’ mendoj cc’je, aq më shumë
E ndjej se je vecc zjarr që s’ka të shuar


Dhe nën dëborë

E dashur N. nuk po të shkruaj letër
Ashtu si nuk të shkrova në rini
Mesazhet t’i dërgoja vecc me sy,
Në ato kohë cc’mund të bëja tjetër!

Pa cc’ka se jemi ca si të vonuar
Dhe na ka zbardhur dbora që të dy
Mesazhet prapë t’i nis si në rini
Se dhe nën dborë rrjedh uj’ i valuar


Në ditën e Shën Valentinit

Dhe sot u zumë ne të dy
Një hitori e vjetër
Më mirë i zënë vecc me ty
Sesa të dua një tjetër


Në stacion

Ti nuk e di sa shumë të kam pritur
Stacioni i trenit ngjante kaq i murmë…
Vinin e iknin njerëzit-gaz e zhurmë-
Vecc unë pritja…pritja, i nemitur

Gjithmonë në pritje jeta më ka shkuar
Sa herë fjetur kam nëpër stacione
Rojtari më ka zgjuar: “Nëpër frona
Të flini, qytetar, është e ndaluar!”

***
Zura be të heq dorë nga ccdo marrëzi,
Nga një vetëm s’do mund:
Të mos bëj dashuri.


Mos u çuditni

Dhe kur të vdes më shpini nga ajo urë
Ku njoha Dashurinë të parën herë
Mos u ccuditni, hapni pak qivurë
Të kthehem tek një plakë që prêt në derë….


I fundit liman
Melitës


Me gaz e dhimbje tjerur nëpër jetë
Je ëndrra më e bukur që kam parë
Liman i fundit je, ku zëmr’e vrarë
Me gaz e hodhi hekurin përpjetë…

Në dete shumë ania ime brodhi,
Me valët lozonjare u përkund…
Por n’asnjë vend s’qëndroi, gjersa në fund
Limanin më të kaltër ajo zgjodhi….


Premtim

Më the se do më duash gjithmonë
Edhe kur trupi i bukur në martesë
Në shtrat të huaj dergjur natën vonë
Do përpëlitet hidhur pa një shpresë…

Kështu qe thën’ të rrojmë të veccuar
Me helm në zëmër, kur kaq for të dua,
Oho, e dashur, prap’ jam i gëzuar,
Se zëmërzën plot vrerë ma dhe mua….


Mikes se vdekur

Cc’të të jap o mikja ime
Si kujtim nga e murmja botë!
Të jap zëmrën me kujtime
Merr dhe një gjerdan me lotë…..

Popular posts from this blog

Petro Marko dhe Heminguej, nga dy botë të kundërta

Virion Graçi
Tekstet romanore të Petro Markos, i janë nënshtruar diktatit të ashpër redaksional, për pasojë janë tjetërsuar. Kanë ndërhyrë në titujt, duke i rekomanduar lexuesit konotacione të tjera ideo-emocionale, ndryshe nga konceptimi autorial; kanë dërguar në brumatricet e letrës libra të porsabotuar; kanë ndërhyrë në brendinë e veprës duke tjetërsuar personazhe protagonistë duke shfytyruar natyrën e marrdhënieve midis tyre

Për shkak të skualifikimit politiko-policor të Petro Markos në periudhën e totalitaritzmit të shpallur, qëndrimi i kritikës zyrtare dhe institucioneve shtetërore të kulturës ndaj krijimtarisë së tij, në rastet më afirmative ka qenë i cunguar, minimalist; rëndom mbi autorin kanë mbizotëruar ato që Prof. A. Plasari, saktësisht i ka quajtur së fundmi burgjet e padeklaruar të P. Markos… P. Marko, pas traditës tepër modeste e modeleve rrëfimtare anakroniko-anemike të romanit shqip deri atëherë, vitalizoi rrëfimin epik, dëshmoi siguri artistike e mjeshtëri të lartë; ka…

ANALIZË ESTETIKE E LAHUTËS SË MALCIS TË GJERGJ FISHTËS

Xhelal Zejneli


Ka të tillë që Fishtën e kanë cilësuar si figurën më të madhe dhe më të fuqishme të letërsisë shqiptare (shqipe) të gjysmës së parë të shekullit XX. Studiuesit si EqremÇabej, Benedikt Dema, Françesko Ercole, Maksimilian Lamberci, Zef Skiroi, Ernest Koliqi, Georg Shtadmyleri, Zef V. Nekaj, Xhuzepe Gradilone, Ignjac Zamputi, Tonin Çobani, Aurel Plasari etj. janë marrë me krijimtarinë letrare të Gjergj Fishtës në periudha të ndryshme: para Luftës së Dytë Botërore, pjesërisht gjatë luftës, pas luftës, d.m.th. në vitet 1945-91, si dhe në periudhën e pluralizmit politik. Siç dihet, në vitet 1945-90, krijimtaria letrare e Fishtës në Shqipërinë moniste nuk ka qenë lëndë studimi e kritikës letrare shqiptare. Në periudhën në fjalë, vepra e Fishtës është studiuar në mënyrë të njëanshme dhe me kritere jashtëletrare dhe joartistike.
Me krijimtarinë e Fishtës janë marrë studiues shqiptarë, por edhe studiues të huaj, sidomos italianë, austriakë dhe gjermanë. Sipas studiuesve të sipërthë…

FILOZOFIA E BUKURISË - Isuf Luzaj

Fragmente nga libri Filozofia e bukurisë
Bukuria është ajo e vërtetë që u pëlqen të gjithëve, pa pasur ata konceptin e së vërtetës logjike. Nga të gjitha magjitë, kjo është më e sinqertë: Gjykimi i shijes është i pavarur nga koncepti përkufizues i perfeksionit, sepse, kur një objekt deklarohet i pëlqyer, i bukur, me të gjitha endjet e ëndërrimit, kurrë s’është i qartë, i pastër, as i sigurt, pa asnjë përse! Shija fiton shumë kur bashkohet me estetikë, me intelekt aq më mirë, saqë pranohet nga të gjithë pa dhënë shpjegim, pa dhënë arsye, sepse s’ka rregulla, s’ka ligje që të përcaktojnë se çfarë është e bukura. Një këngë? Një pikturë? Një lule? Një flutur? Ç’është bukuria? Dhe përse është ashtu? Për ngjitje shpirtërore në sfera ekstaze, për lutje para altarit, përgjunjjeje namazi, që i flasin misterit gjithë popujt një gjuhë? Bukuria dhe sublimja vijnë në ujdi, janë mrekulli që vënë paqe midis perëndive.
Bukuria që frymëzon poetin ngjan të jetë përfaqësuese absolute e një koncepti të pakuf…