Skip to main content

Tetova News

Liviu Lungu, shkrimtari shqiptaro-rumun promovon librin në Tiranë


I rritur me rrëfimet e gjyshes, ai kishte krijuar një Shqipëri imagjinare. Aq e gjallë ishte ajo në shpirtin e tij, saqë shkroi edhe një roman me ngjarje dhe personazhe shqiptare, botuar në shqip disa vite më parë. Dje, autori rumun Liviu Lungu është kthyer sërish në Shqipëri, por me një libër tjetër, të titulluar “Admirali im”, botuar nga shtëpia botuese “OMSCA1”. Promovimi u zhvillua dje në ambientet e Ministrisë së Turizmit, Kulturës, Rinisë dhe Sporteve. Ndryshe nga romani paraardhës “Lekë bukurani. Dashi…”, romani “Miku im Admirali” i kushtohet detit, nuk ka lidhje të mirëfilltë shqiptare, por në të nuk mungojnë mitet e përbashkëta ballkanike. “Në libër gjendet miti i Rozafës, sepse rumunët, e po ashtu edhe popuj të tjerë të Ballkanit e kanë mitin e flijimit të një njeriu në një ndërtim. Fëmijëria e tij është markuar nga rrëfimet e gjyshes së tij, e cila ishte shqiptare. Ai është rritur në atmosferë shqiptare, mes diasporës dhe vepra e tij është vulosur me elemente shqiptare, peizazhe, rrëfime, me mënyrën e të menduarit shqiptar dhe, pavarësisht se shkruan në gjuhën rumune, përmes veprave të tij ai përcjell këtë element të patjetërsueshëm. Ai është konsekuent në të 11 romanet që ka botuar”, thotë studiuesi dhe përkthyesi Luan Topçiu. Për shkrimtarin Liviu Lungu, i cili profesion të parë ka arkeologjinë, Shqipëria zë një vend tepër të veçantë për të. Nëse vite më parë ai realizoi një roman mbi Shqipërinë imagjinare, tani ai do të shkruajë një tjetër mbi atë që ka parë. “Së shpejti do të dalë një libër, i mbështetur në mbresat e udhëtimit tim të parë në fshatin e gjyshes sime në Gjirokastër. Mes Shqipërisë së rrëfimeve të gjyshes dhe asaj që gjeta, nuk kishte asnjë ndryshim. Teksti është një rrëfim mbi rrëfime të tjera dhe Shqipërinë e kam gjetur ashtu siç e prisja dhe si e kisha imagjinuar. Pavarësisht se çfarë ndodh, Shqipëria për mua ka një vend të veçantë. Është një vend i privilegjuar për mua”, tha Lungu. Ai premtoi se kësaj here do ta vizitojë më gjatë Shqipërinë, madje edhe site arkeologjike, ndonëse, siç thotë ai duke qeshur, i sapolarguar nga një “kantier” gërmimesh, nuk do të donte të punonte në një tjetër. Por ndërkohë ai e lë lexuesin shqiptar me një histori dashurie për detin dhe një këngë.

Flurudha

Popular posts from this blog

Drejtshkrimi i 1973-shit kërkon redaktim të thellë

Profesor Mehmet Çeliku sjell një studim mbi politikat gjuhësore dhe debatet e sotme mbi rishikimin e standardit të shqipes “Drejtshkrimi i gjuhës shqipe”, 1973 ka nevojë për një redaktim të thellë. Materiali ilustrues duhet zëvendësuar në një masë të konsiderueshme, duke u përditësuar me një material të ri nga stile të ndryshme, duhen hequr shumë shembuj e fjalë periferike që nuk janë të ditës a karakteristike për standardin e si rrjedhim, pa asnjë interes, duhen hequr e zëvendësuar shembujt dhe emërtimet e shumta të politizuara dhe të vjetruara të institucioneve si: kooperativa bujqësore, PPSH, Byroja Politike, Komiteti Qendror, sekretari i parë i Komitetit Qendror të Partisë së Punës së Shqipërisë, sekretari i Komitetit Qendror të Partisë së Punës së Shqipërisë, hidrocentrali “Lenin” ose parulla komuniste “të jetojmë, të punojmë si revolucionarë”, terma gjuhësorë të kapërcyer si nyja e prapme, përemër i pakufishëm, numëror rreshtor etj., në vend të mbaresave shquese …”. Këto janë dis…

Petro Marko dhe Heminguej, nga dy botë të kundërta

Virion Graçi
Tekstet romanore të Petro Markos, i janë nënshtruar diktatit të ashpër redaksional, për pasojë janë tjetërsuar. Kanë ndërhyrë në titujt, duke i rekomanduar lexuesit konotacione të tjera ideo-emocionale, ndryshe nga konceptimi autorial; kanë dërguar në brumatricet e letrës libra të porsabotuar; kanë ndërhyrë në brendinë e veprës duke tjetërsuar personazhe protagonistë duke shfytyruar natyrën e marrdhënieve midis tyre

Për shkak të skualifikimit politiko-policor të Petro Markos në periudhën e totalitaritzmit të shpallur, qëndrimi i kritikës zyrtare dhe institucioneve shtetërore të kulturës ndaj krijimtarisë së tij, në rastet më afirmative ka qenë i cunguar, minimalist; rëndom mbi autorin kanë mbizotëruar ato që Prof. A. Plasari, saktësisht i ka quajtur së fundmi burgjet e padeklaruar të P. Markos… P. Marko, pas traditës tepër modeste e modeleve rrëfimtare anakroniko-anemike të romanit shqip deri atëherë, vitalizoi rrëfimin epik, dëshmoi siguri artistike e mjeshtëri të lartë; ka…

FILOZOFIA E BUKURISË - Isuf Luzaj

Fragmente nga libri Filozofia e bukurisë
Bukuria është ajo e vërtetë që u pëlqen të gjithëve, pa pasur ata konceptin e së vërtetës logjike. Nga të gjitha magjitë, kjo është më e sinqertë: Gjykimi i shijes është i pavarur nga koncepti përkufizues i perfeksionit, sepse, kur një objekt deklarohet i pëlqyer, i bukur, me të gjitha endjet e ëndërrimit, kurrë s’është i qartë, i pastër, as i sigurt, pa asnjë përse! Shija fiton shumë kur bashkohet me estetikë, me intelekt aq më mirë, saqë pranohet nga të gjithë pa dhënë shpjegim, pa dhënë arsye, sepse s’ka rregulla, s’ka ligje që të përcaktojnë se çfarë është e bukura. Një këngë? Një pikturë? Një lule? Një flutur? Ç’është bukuria? Dhe përse është ashtu? Për ngjitje shpirtërore në sfera ekstaze, për lutje para altarit, përgjunjjeje namazi, që i flasin misterit gjithë popujt një gjuhë? Bukuria dhe sublimja vijnë në ujdi, janë mrekulli që vënë paqe midis perëndive.
Bukuria që frymëzon poetin ngjan të jetë përfaqësuese absolute e një koncepti të pakuf…