Skip to main content

Tetova News

El James, shkrimtarja që fitoi 95 milionë dollarë


Pas mbizotërimit të fantazisë përgjatë viteve, lexuesit bënë një ndryshim. Në mes të llojllojshmërisë së krijimeve të ndryshme, ata zgjodhën autoren El James që ta ngrinin në majat më të larta të listave me autorët që fitojnë më së shumti në vit.

Novela romantike dhe erotike e autores britanike, El James, “The fifty shades of Gray” fitoi 95 milionë dollarë, vitin e kaluar duke bërë që autorja të arrijë majat e top-listave, dhe duke lënë pas autorët si:

James Patterson në vendin e dytë dhe Suzanne Collis në vendin e tretë. Lista është përpiluar nga gazeta “Forbes” në Amerikë, duke u bazuar në vlerësimet dhe burimet më të larta dhe të vlerësuara. Më shumë se çdo autor tjetër James, në mes të vitit 2012 dhe 2013 kishte shitur afro 70 mijë libra në 8-mujorin e parë të shitjes së librave në Amerikë. James përveç përfitimeve tejet të mëdha joshi një publik të gjerë me krijimin e saj erotik romantik dhe shumë të veçantë. Kështu ajo la pas top-autorët më të mëdhenj si:

Danielle Steel dhe Stephen King, që e kishin bërë si traditë të fitonin gjithmonë pikët maksimale, dhe në këtë listë në fillim ishin të parët duke qenë James në vendin e 15-të. Çuditërisht edhe publiku i moshës më të re që më herët ishin adhurues të filmave fantastikë, si “Harry Poter”, pëlqyen jashtë mase krijimtarinë e James. “Forbes” radhiti autorët:

EL James: 95 milionë dollarë, James Patterson: 91 milionë dollarë, Suzanne Collins: 55 milionë dollarë, Bill O'Reilly: 28 milionë dollarë, Danielle Steel: 26 milionë dollarë, Jeff Kinney: 24 milionë dollarë, Janet Evanovich: 24 milionë dollarë, Nora Roberts: 23 milionë dollarë, Dan Brown: 22 milionë dollarë, Stephen King: 20 milionë dollarë, Dean Koontz: 20 milionë dollarë, John Grisham: 18 milionë dollarë, David Baldacci: 15 milionë dollarë, Rick Riordan: 14 milionë dollarë, JK Rowling: 13 milionë dollarë, George RR Martin: 12 milionë dollarë.


Kritikat për librin e El James kanë qenë të ndryshme, pasi që kritikët e prozës dhe letërsisë e kanë vlerësuar librin si të varfër, ndërsa kritikët e tjerë dhe publiku si librin më të pëlqyer. “The fiffty shades of Grey” e El James është në përfundimet e një pjese të realizimit të kësaj novele në film, duke pritur që të përfundohet deri në gusht të vitit 2014.

Popular posts from this blog

Petro Marko dhe Heminguej, nga dy botë të kundërta

Virion Graçi
Tekstet romanore të Petro Markos, i janë nënshtruar diktatit të ashpër redaksional, për pasojë janë tjetërsuar. Kanë ndërhyrë në titujt, duke i rekomanduar lexuesit konotacione të tjera ideo-emocionale, ndryshe nga konceptimi autorial; kanë dërguar në brumatricet e letrës libra të porsabotuar; kanë ndërhyrë në brendinë e veprës duke tjetërsuar personazhe protagonistë duke shfytyruar natyrën e marrdhënieve midis tyre

Për shkak të skualifikimit politiko-policor të Petro Markos në periudhën e totalitaritzmit të shpallur, qëndrimi i kritikës zyrtare dhe institucioneve shtetërore të kulturës ndaj krijimtarisë së tij, në rastet më afirmative ka qenë i cunguar, minimalist; rëndom mbi autorin kanë mbizotëruar ato që Prof. A. Plasari, saktësisht i ka quajtur së fundmi burgjet e padeklaruar të P. Markos… P. Marko, pas traditës tepër modeste e modeleve rrëfimtare anakroniko-anemike të romanit shqip deri atëherë, vitalizoi rrëfimin epik, dëshmoi siguri artistike e mjeshtëri të lartë; ka…

ANALIZË ESTETIKE E LAHUTËS SË MALCIS TË GJERGJ FISHTËS

Xhelal Zejneli


Ka të tillë që Fishtën e kanë cilësuar si figurën më të madhe dhe më të fuqishme të letërsisë shqiptare (shqipe) të gjysmës së parë të shekullit XX. Studiuesit si EqremÇabej, Benedikt Dema, Françesko Ercole, Maksimilian Lamberci, Zef Skiroi, Ernest Koliqi, Georg Shtadmyleri, Zef V. Nekaj, Xhuzepe Gradilone, Ignjac Zamputi, Tonin Çobani, Aurel Plasari etj. janë marrë me krijimtarinë letrare të Gjergj Fishtës në periudha të ndryshme: para Luftës së Dytë Botërore, pjesërisht gjatë luftës, pas luftës, d.m.th. në vitet 1945-91, si dhe në periudhën e pluralizmit politik. Siç dihet, në vitet 1945-90, krijimtaria letrare e Fishtës në Shqipërinë moniste nuk ka qenë lëndë studimi e kritikës letrare shqiptare. Në periudhën në fjalë, vepra e Fishtës është studiuar në mënyrë të njëanshme dhe me kritere jashtëletrare dhe joartistike.
Me krijimtarinë e Fishtës janë marrë studiues shqiptarë, por edhe studiues të huaj, sidomos italianë, austriakë dhe gjermanë. Sipas studiuesve të sipërthë…

FILOZOFIA E BUKURISË - Isuf Luzaj

Fragmente nga libri Filozofia e bukurisë
Bukuria është ajo e vërtetë që u pëlqen të gjithëve, pa pasur ata konceptin e së vërtetës logjike. Nga të gjitha magjitë, kjo është më e sinqertë: Gjykimi i shijes është i pavarur nga koncepti përkufizues i perfeksionit, sepse, kur një objekt deklarohet i pëlqyer, i bukur, me të gjitha endjet e ëndërrimit, kurrë s’është i qartë, i pastër, as i sigurt, pa asnjë përse! Shija fiton shumë kur bashkohet me estetikë, me intelekt aq më mirë, saqë pranohet nga të gjithë pa dhënë shpjegim, pa dhënë arsye, sepse s’ka rregulla, s’ka ligje që të përcaktojnë se çfarë është e bukura. Një këngë? Një pikturë? Një lule? Një flutur? Ç’është bukuria? Dhe përse është ashtu? Për ngjitje shpirtërore në sfera ekstaze, për lutje para altarit, përgjunjjeje namazi, që i flasin misterit gjithë popujt një gjuhë? Bukuria dhe sublimja vijnë në ujdi, janë mrekulli që vënë paqe midis perëndive.
Bukuria që frymëzon poetin ngjan të jetë përfaqësuese absolute e një koncepti të pakuf…