Skip to main content

Tetova News

Pse Kadare duhet të fitojë Çmimin Nobel?!

Pse Ismail Kadare duhet të fitojë Çmimin Nobel në letërsi këtë vit?

Kështu titullohet një shkrim i ‘World Literature Today’, i shkruar nga një specialiste maqedonase, Nina Sabolik. Pasi rendit disa arsye se pse ajo duhet të urrej autorin shqiptar, thotë se ai duhet ta fitojë Çmimin Nobel në Letërsi. Ai është një autor shqiptar, i lindur në qytetin ku ka lindur edhe diktatori Enver Hoxha. Ai ka shkruar për regjimin komunist. Por ka shumë arsye që ai të jetë fituesi i Nobelit këtë vit, shkruan autorja maqedonase.
Shumë prej librave të tij u ndaluan gjatë kohës së sundimit komunist. Midis tyre ndoshta edhe romani i tij më i mirë, “Nëpunësi i Pallatit të Ëndrrave”, vepër ku hiqet një paralele të qartë midis regjimit të Enver Hoxhës dhe realitet imagjinar. Megjithëse vepra e tij u ndalua në vitet e sundimit komunist, Kadareja jo vetëm që mbijetoi por lulëzoi në një vend ku shkrimtarët e tjerë dhe mendimtarët e lirë mërguan, u burgosën, ose u ekzekutuan për shkaqe ideologjike.
Një element i tjetër i veprës së Ismail Kadaresë ndaj regjimit të Enver Hoxhës, është ideja e denacionalizimit. Në këtë rast autorja përmend romanin“Aksidenti”.
Tjetër! Ndryshe nga shumë autorë të tjerë, Kadareja nuk sheh dritë në fund të tunelit historik. Në veprat e Kadaresë, nuk ka ikje nga cikli i grindjes dhe i pajtimit. Lufta vazhdon, nuk ka shpëtim në anën tjetër të kufirit.
Në vijim autorja shkruan se kundërshtimet që Kadare të marrë çmimin më të madh në letërsi, rrjedhin nga paaftësia e perëndimorëve për të lënë pas provincionalizmin e vet kulturorë dhe të vlerësojnë një shkrimtar që i ka ikur stereotipeve të letërsisë botërore.
/Shekulli Online/Përgatiti: E.Sh/

Flurudha

Popular posts from this blog

Drejtshkrimi i 1973-shit kërkon redaktim të thellë

Profesor Mehmet Çeliku sjell një studim mbi politikat gjuhësore dhe debatet e sotme mbi rishikimin e standardit të shqipes “Drejtshkrimi i gjuhës shqipe”, 1973 ka nevojë për një redaktim të thellë. Materiali ilustrues duhet zëvendësuar në një masë të konsiderueshme, duke u përditësuar me një material të ri nga stile të ndryshme, duhen hequr shumë shembuj e fjalë periferike që nuk janë të ditës a karakteristike për standardin e si rrjedhim, pa asnjë interes, duhen hequr e zëvendësuar shembujt dhe emërtimet e shumta të politizuara dhe të vjetruara të institucioneve si: kooperativa bujqësore, PPSH, Byroja Politike, Komiteti Qendror, sekretari i parë i Komitetit Qendror të Partisë së Punës së Shqipërisë, sekretari i Komitetit Qendror të Partisë së Punës së Shqipërisë, hidrocentrali “Lenin” ose parulla komuniste “të jetojmë, të punojmë si revolucionarë”, terma gjuhësorë të kapërcyer si nyja e prapme, përemër i pakufishëm, numëror rreshtor etj., në vend të mbaresave shquese …”. Këto janë dis…

Petro Marko dhe Heminguej, nga dy botë të kundërta

Virion Graçi
Tekstet romanore të Petro Markos, i janë nënshtruar diktatit të ashpër redaksional, për pasojë janë tjetërsuar. Kanë ndërhyrë në titujt, duke i rekomanduar lexuesit konotacione të tjera ideo-emocionale, ndryshe nga konceptimi autorial; kanë dërguar në brumatricet e letrës libra të porsabotuar; kanë ndërhyrë në brendinë e veprës duke tjetërsuar personazhe protagonistë duke shfytyruar natyrën e marrdhënieve midis tyre

Për shkak të skualifikimit politiko-policor të Petro Markos në periudhën e totalitaritzmit të shpallur, qëndrimi i kritikës zyrtare dhe institucioneve shtetërore të kulturës ndaj krijimtarisë së tij, në rastet më afirmative ka qenë i cunguar, minimalist; rëndom mbi autorin kanë mbizotëruar ato që Prof. A. Plasari, saktësisht i ka quajtur së fundmi burgjet e padeklaruar të P. Markos… P. Marko, pas traditës tepër modeste e modeleve rrëfimtare anakroniko-anemike të romanit shqip deri atëherë, vitalizoi rrëfimin epik, dëshmoi siguri artistike e mjeshtëri të lartë; ka…

FILOZOFIA E BUKURISË - Isuf Luzaj

Fragmente nga libri Filozofia e bukurisë
Bukuria është ajo e vërtetë që u pëlqen të gjithëve, pa pasur ata konceptin e së vërtetës logjike. Nga të gjitha magjitë, kjo është më e sinqertë: Gjykimi i shijes është i pavarur nga koncepti përkufizues i perfeksionit, sepse, kur një objekt deklarohet i pëlqyer, i bukur, me të gjitha endjet e ëndërrimit, kurrë s’është i qartë, i pastër, as i sigurt, pa asnjë përse! Shija fiton shumë kur bashkohet me estetikë, me intelekt aq më mirë, saqë pranohet nga të gjithë pa dhënë shpjegim, pa dhënë arsye, sepse s’ka rregulla, s’ka ligje që të përcaktojnë se çfarë është e bukura. Një këngë? Një pikturë? Një lule? Një flutur? Ç’është bukuria? Dhe përse është ashtu? Për ngjitje shpirtërore në sfera ekstaze, për lutje para altarit, përgjunjjeje namazi, që i flasin misterit gjithë popujt një gjuhë? Bukuria dhe sublimja vijnë në ujdi, janë mrekulli që vënë paqe midis perëndive.
Bukuria që frymëzon poetin ngjan të jetë përfaqësuese absolute e një koncepti të pakuf…