Skip to main content

Tetova News

Panairi i Librit, Luljeta Lleshanaku shpallet autorja e vitit

Në ditën e katërt të Panairit të të 16-të të Librit janë ndarë edhe çmimet për botimet më të mira. Gjithsej janë dhënë 6 çmime, ku çmimi kryesor per autoren e vitit i është dhënë autores: Luljeta Lleshanaku për vellimin me poezi: “Pothuajse dje”.

Çmime të tjera u dhanë për: Veprën studimore më të mirë, z.Sabri Hamiti, për librin mbi figurën e At Zef Pellumbit; çmimi i letersisë për fëmijë autorit Gaqo Bushaka për librin: “Pas festës së Abetares”; çmimi i veprave të përkthyera të Albert Kamysë, z.Petrit Sinani për Mitin e Sizifit, çmimi In Memorian librit “Shpina” të autores Hida Halimi, dhe çmimi për përkthimin më të mirë z.Astrit Beqiraj, me përkthimin “Udhëtim me Herodotin.” Ndërkohë paraditen e sotme në ambientet e Pallatit të Kongreseve ku po zhvillohet edhe Panairi i Librit, Ministria e Kulturës ka organizuar  në ditën e katërt të këtij panairi edhe tryezën e librit, me temë: autori dhe përkthyesi. Nën drejtimin e ministres së Kulturës, Mirela Kumbaro, tryeza pati të ftuar autorë dhe përkthyes të shumtë: si Fatos Kongoli, Edmond Tupja, Mira Meksi, Agron Tufa, Bashkim Shehu, Javier Cercas etj. Të pranishmit diskutuan mes tyre mbi problemet që kanë sot përkthimet shqiptare, të cilët në më të shumtën e rasteve janë jo cilësor dhe jo profesional. Për autorët e huaj përkthyesi është lexuesi i parë i një libri, ndaj dhe duhet të hyjë në brendësi të tij dhe të zbërthejë çdo detaj, duke i dhënë librit interpretim dhe pasion.

Flurudha

Popular posts from this blog

Drejtshkrimi i 1973-shit kërkon redaktim të thellë

Profesor Mehmet Çeliku sjell një studim mbi politikat gjuhësore dhe debatet e sotme mbi rishikimin e standardit të shqipes “Drejtshkrimi i gjuhës shqipe”, 1973 ka nevojë për një redaktim të thellë. Materiali ilustrues duhet zëvendësuar në një masë të konsiderueshme, duke u përditësuar me një material të ri nga stile të ndryshme, duhen hequr shumë shembuj e fjalë periferike që nuk janë të ditës a karakteristike për standardin e si rrjedhim, pa asnjë interes, duhen hequr e zëvendësuar shembujt dhe emërtimet e shumta të politizuara dhe të vjetruara të institucioneve si: kooperativa bujqësore, PPSH, Byroja Politike, Komiteti Qendror, sekretari i parë i Komitetit Qendror të Partisë së Punës së Shqipërisë, sekretari i Komitetit Qendror të Partisë së Punës së Shqipërisë, hidrocentrali “Lenin” ose parulla komuniste “të jetojmë, të punojmë si revolucionarë”, terma gjuhësorë të kapërcyer si nyja e prapme, përemër i pakufishëm, numëror rreshtor etj., në vend të mbaresave shquese …”. Këto janë dis…

Petro Marko dhe Heminguej, nga dy botë të kundërta

Virion Graçi
Tekstet romanore të Petro Markos, i janë nënshtruar diktatit të ashpër redaksional, për pasojë janë tjetërsuar. Kanë ndërhyrë në titujt, duke i rekomanduar lexuesit konotacione të tjera ideo-emocionale, ndryshe nga konceptimi autorial; kanë dërguar në brumatricet e letrës libra të porsabotuar; kanë ndërhyrë në brendinë e veprës duke tjetërsuar personazhe protagonistë duke shfytyruar natyrën e marrdhënieve midis tyre

Për shkak të skualifikimit politiko-policor të Petro Markos në periudhën e totalitaritzmit të shpallur, qëndrimi i kritikës zyrtare dhe institucioneve shtetërore të kulturës ndaj krijimtarisë së tij, në rastet më afirmative ka qenë i cunguar, minimalist; rëndom mbi autorin kanë mbizotëruar ato që Prof. A. Plasari, saktësisht i ka quajtur së fundmi burgjet e padeklaruar të P. Markos… P. Marko, pas traditës tepër modeste e modeleve rrëfimtare anakroniko-anemike të romanit shqip deri atëherë, vitalizoi rrëfimin epik, dëshmoi siguri artistike e mjeshtëri të lartë; ka…

FILOZOFIA E BUKURISË - Isuf Luzaj

Fragmente nga libri Filozofia e bukurisë
Bukuria është ajo e vërtetë që u pëlqen të gjithëve, pa pasur ata konceptin e së vërtetës logjike. Nga të gjitha magjitë, kjo është më e sinqertë: Gjykimi i shijes është i pavarur nga koncepti përkufizues i perfeksionit, sepse, kur një objekt deklarohet i pëlqyer, i bukur, me të gjitha endjet e ëndërrimit, kurrë s’është i qartë, i pastër, as i sigurt, pa asnjë përse! Shija fiton shumë kur bashkohet me estetikë, me intelekt aq më mirë, saqë pranohet nga të gjithë pa dhënë shpjegim, pa dhënë arsye, sepse s’ka rregulla, s’ka ligje që të përcaktojnë se çfarë është e bukura. Një këngë? Një pikturë? Një lule? Një flutur? Ç’është bukuria? Dhe përse është ashtu? Për ngjitje shpirtërore në sfera ekstaze, për lutje para altarit, përgjunjjeje namazi, që i flasin misterit gjithë popujt një gjuhë? Bukuria dhe sublimja vijnë në ujdi, janë mrekulli që vënë paqe midis perëndive.
Bukuria që frymëzon poetin ngjan të jetë përfaqësuese absolute e një koncepti të pakuf…