Skip to main content

Tetova News

“Jeta e re” ruan frymën e letërsisë elitare

Dafina Kabashi
Dhjetori i këtij viti, i ftohtë si edhe herëve të tjera, ka sjellë numrin më të ri të revistës letrare “Jeta e re”. E mbushur me prozë, poezi, dramë, kritikë, intervista, etnos dhe me rubrikën e veçantë “Dossier”, revista me 400 faqe në numrin e saj të tretë për këtë vit, i ofron ngrohtësi çdo lexuesi të saj.

Kryeredaktori i “Jetës së re”, Agron Gashi, ka treguar për “Zërin” se në këtë numër janë publikuar më shumë autorë dhe tekste, nga letërsia botërore dhe shqipe. Duke folur për përmbajtjen e revistës, ai ka treguar se çfarë e karakterizon rubrikën e prozës.
“Për adhuruesit e prozës kemi zgjedhur nobelistin Isaac B. Singer me njërin nga tregimet e tij antologjike, ndërsa për herë të parë në shqip vijnë edhe dy tregime të Bukowskit”, ka thënë Gashi. Përveç tyre, ai ka thënë se do të ketë edhe prozatorë shqiptarë, derisa ka përmendur emrat si Ardian Klosi, Lazër Stani, Kujtim Rrahmani, Rudi Erebara dhe Ragip Sylaj.
Poetë të huaj e shqiptarë edhe kësaj radhe e pasurojnë rubrikën e poezisë të “Jetës së re”, duke u sjellë lexuesve tema, motive, ide e stile të ndryshme.
“Redaksia është përkujdesur që lexuesit të saj t’i ofrojë poezi dhe cikle poezish nga autorë të huaj si: J. T. Gillet, Pier P. Pasolini, Tom Philips, për t’u shoqëruar nga poetët shqiptarë: Eqrem Basha, Visar Zhiti, Agim Vinca, Haxhi Vokshi e Blerina Rogova-Gaxha”, ka treguar Agron Gashi.
“Jeta e re” ka edhe dy rubrika të tjera, që janë intervista, që sjell nobelisten e këtij viti Alice Munro, dhe rubrika “Dossier” në të cilën sjell shkrimtarin dhe eseistin e njohur Claudio Magris i cili prezantohet me katër tekste në prozë, njëri prej të cilëve është shkëputur nga kryevepra e tij “Danubi”.
Rubrika e kritikës, nis me autorët Cl. Pichois dhe A. M. Rousseau. Pastaj është një studim për çështje të referencës tekstuale nga Linda Hutcheon, dhe studiuesi francez, Paul Van Teighem, me një studim teorik nga komparativistika. Me esetë dhe interpretimet e tyre janë prezantuar autorë si: Abdulla Tafa, Muhamet Hamiti, Zija Çela, Xhavit Alickaj, Edmond Çali e tjerë.
Adil Olluri, redaktor i revistës “Jeta e re”, ka thënë se viti 2013 ka qenë i suksesshëm për revistën, ngase, sipas tij, ajo ka arritur të ruajë frymën serioze të një letërsie elitare, me të cilën identifikohet.
“Në tre numrat e këtij viti kemi botuar krijime të veçanta me vlera të mirëfillta letrare, si nga letërsia botërore, po ashtu edhe nga ajo shqiptare”, ka thënë Olluri. Ai ka treguar se këtë vit janë përpjekur t’i botojnë një sërë krijimesh të shkrimtarëve e studiuesve të gjeneratës së re, të cilët përmes revistës “Jeta e re” dalin në pah dhe po mirëpriten nga opinioni letrar. Ai ka thënë se “Jeta e re” është një storie e suksesit në Kosovën e vitit 2013.
Revista letrare “Jeta e re” financohet nga Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit./Zëri

Flurudha

Popular posts from this blog

Drejtshkrimi i 1973-shit kërkon redaktim të thellë

Profesor Mehmet Çeliku sjell një studim mbi politikat gjuhësore dhe debatet e sotme mbi rishikimin e standardit të shqipes “Drejtshkrimi i gjuhës shqipe”, 1973 ka nevojë për një redaktim të thellë. Materiali ilustrues duhet zëvendësuar në një masë të konsiderueshme, duke u përditësuar me një material të ri nga stile të ndryshme, duhen hequr shumë shembuj e fjalë periferike që nuk janë të ditës a karakteristike për standardin e si rrjedhim, pa asnjë interes, duhen hequr e zëvendësuar shembujt dhe emërtimet e shumta të politizuara dhe të vjetruara të institucioneve si: kooperativa bujqësore, PPSH, Byroja Politike, Komiteti Qendror, sekretari i parë i Komitetit Qendror të Partisë së Punës së Shqipërisë, sekretari i Komitetit Qendror të Partisë së Punës së Shqipërisë, hidrocentrali “Lenin” ose parulla komuniste “të jetojmë, të punojmë si revolucionarë”, terma gjuhësorë të kapërcyer si nyja e prapme, përemër i pakufishëm, numëror rreshtor etj., në vend të mbaresave shquese …”. Këto janë dis…

Petro Marko dhe Heminguej, nga dy botë të kundërta

Virion Graçi
Tekstet romanore të Petro Markos, i janë nënshtruar diktatit të ashpër redaksional, për pasojë janë tjetërsuar. Kanë ndërhyrë në titujt, duke i rekomanduar lexuesit konotacione të tjera ideo-emocionale, ndryshe nga konceptimi autorial; kanë dërguar në brumatricet e letrës libra të porsabotuar; kanë ndërhyrë në brendinë e veprës duke tjetërsuar personazhe protagonistë duke shfytyruar natyrën e marrdhënieve midis tyre

Për shkak të skualifikimit politiko-policor të Petro Markos në periudhën e totalitaritzmit të shpallur, qëndrimi i kritikës zyrtare dhe institucioneve shtetërore të kulturës ndaj krijimtarisë së tij, në rastet më afirmative ka qenë i cunguar, minimalist; rëndom mbi autorin kanë mbizotëruar ato që Prof. A. Plasari, saktësisht i ka quajtur së fundmi burgjet e padeklaruar të P. Markos… P. Marko, pas traditës tepër modeste e modeleve rrëfimtare anakroniko-anemike të romanit shqip deri atëherë, vitalizoi rrëfimin epik, dëshmoi siguri artistike e mjeshtëri të lartë; ka…

FILOZOFIA E BUKURISË - Isuf Luzaj

Fragmente nga libri Filozofia e bukurisë
Bukuria është ajo e vërtetë që u pëlqen të gjithëve, pa pasur ata konceptin e së vërtetës logjike. Nga të gjitha magjitë, kjo është më e sinqertë: Gjykimi i shijes është i pavarur nga koncepti përkufizues i perfeksionit, sepse, kur një objekt deklarohet i pëlqyer, i bukur, me të gjitha endjet e ëndërrimit, kurrë s’është i qartë, i pastër, as i sigurt, pa asnjë përse! Shija fiton shumë kur bashkohet me estetikë, me intelekt aq më mirë, saqë pranohet nga të gjithë pa dhënë shpjegim, pa dhënë arsye, sepse s’ka rregulla, s’ka ligje që të përcaktojnë se çfarë është e bukura. Një këngë? Një pikturë? Një lule? Një flutur? Ç’është bukuria? Dhe përse është ashtu? Për ngjitje shpirtërore në sfera ekstaze, për lutje para altarit, përgjunjjeje namazi, që i flasin misterit gjithë popujt një gjuhë? Bukuria dhe sublimja vijnë në ujdi, janë mrekulli që vënë paqe midis perëndive.
Bukuria që frymëzon poetin ngjan të jetë përfaqësuese absolute e një koncepti të pakuf…