Skip to main content

Tetova News

Elementi fantastik i përrallave tërheq kureshtjen e fëmijëve


Elementët jo realë, personazhet fantastike apo dhe ngjarjet e jashtëzakonshme mbeten të preferuarat e fëmijve. Bota e tyre tërhiqet përherë e më shumë prej fantazisë që ofrojnë përrallat. Detajet që vijnë në tregimet popullore me njerëz, kafshë apo ngjarje të trilluara, të quajtura ndryshe përralla, vazhdojnë të tërheqin kurreshtjen e fëmijëve. Sipas një vëzhgimi të bërë nga ATSH në disa nga libraritë e Tiranës, rezulton se përrallat mbeten të preferuarat e fëmijëve jo vetëm të moshës parashkollore. Leximi i tyre krijon tek fëmijët një hapësirë të gjerë përfytyrimi dhe mundësi në zhvillimin e imagjinatës. Përrallat popullore, me anë të elementëve të tyre të mrekullueshme dhe të mbinatyrshëm, rrëfejnë me personazhet e tyre mjaft ngjarje interesante dhe tërheqëse për fëmijët. Personazhe të shumta si Kuçedra, Lubia, Katallani, Dragoi, E bukura e Dheut, Bajlozi, Qerosi, Hirushja etj, vazhdojnë të mbeten karakteret më të dashur apo dhe të frikshëm për të vegjëlit. Enea, një fëmijë 6 vjeçar, i cili këtë shtator fillon klasën e parë, thotë se “përrallat janë shumë të bukura, sidomos kur kanë figura”. Ndërsa Ola, 11 vjeç, thotë se “përrallat kanë aq shumë ngjarje brenda sa do kisha shumë dëshirë që ndonjëherë të isha unë personazh në to”. Gjithnjë autori popull, por dhe autorë të ndryshëm, fshehin pas magjikes mendime, dëshira e shqetësime njerëzore, si kurioziteti për të njohur natyrën, përpjekjet dhe forca për të sfiduar gjithçka të pamundur, etj, të cilat i njohin fëmijët me tipare të jetës shoqërore. Të gjitha përrallat, pavarësisht kohës kur janë shkruar, kanë si karakteristikë të tyre frymëzimin aventuresk dhe tendencën për të shpëtuar nga gjithçka e pamundur dhe poshtëruese. Aktualisht, më të lëvruarat mbeten fabulat apo përrallat me kafshë, ku vihet re lidhja dhe ngjashmëria me subjekte dhe personazhe të njohur botërisht. Përrallat shqipe janë përmbledhur për herë të parë në një vëllim të vetëm në shekullin e XIX-të, ndërsa botimi i parë i plotë është është ai i viteve 1963-1966, krahas mjaft vëllimeve të tjera të botuara. /ATSH

Popular posts from this blog

Petro Marko dhe Heminguej, nga dy botë të kundërta

Virion Graçi
Tekstet romanore të Petro Markos, i janë nënshtruar diktatit të ashpër redaksional, për pasojë janë tjetërsuar. Kanë ndërhyrë në titujt, duke i rekomanduar lexuesit konotacione të tjera ideo-emocionale, ndryshe nga konceptimi autorial; kanë dërguar në brumatricet e letrës libra të porsabotuar; kanë ndërhyrë në brendinë e veprës duke tjetërsuar personazhe protagonistë duke shfytyruar natyrën e marrdhënieve midis tyre

Për shkak të skualifikimit politiko-policor të Petro Markos në periudhën e totalitaritzmit të shpallur, qëndrimi i kritikës zyrtare dhe institucioneve shtetërore të kulturës ndaj krijimtarisë së tij, në rastet më afirmative ka qenë i cunguar, minimalist; rëndom mbi autorin kanë mbizotëruar ato që Prof. A. Plasari, saktësisht i ka quajtur së fundmi burgjet e padeklaruar të P. Markos… P. Marko, pas traditës tepër modeste e modeleve rrëfimtare anakroniko-anemike të romanit shqip deri atëherë, vitalizoi rrëfimin epik, dëshmoi siguri artistike e mjeshtëri të lartë; ka…

ANALIZË ESTETIKE E LAHUTËS SË MALCIS TË GJERGJ FISHTËS

Xhelal Zejneli


Ka të tillë që Fishtën e kanë cilësuar si figurën më të madhe dhe më të fuqishme të letërsisë shqiptare (shqipe) të gjysmës së parë të shekullit XX. Studiuesit si EqremÇabej, Benedikt Dema, Françesko Ercole, Maksimilian Lamberci, Zef Skiroi, Ernest Koliqi, Georg Shtadmyleri, Zef V. Nekaj, Xhuzepe Gradilone, Ignjac Zamputi, Tonin Çobani, Aurel Plasari etj. janë marrë me krijimtarinë letrare të Gjergj Fishtës në periudha të ndryshme: para Luftës së Dytë Botërore, pjesërisht gjatë luftës, pas luftës, d.m.th. në vitet 1945-91, si dhe në periudhën e pluralizmit politik. Siç dihet, në vitet 1945-90, krijimtaria letrare e Fishtës në Shqipërinë moniste nuk ka qenë lëndë studimi e kritikës letrare shqiptare. Në periudhën në fjalë, vepra e Fishtës është studiuar në mënyrë të njëanshme dhe me kritere jashtëletrare dhe joartistike.
Me krijimtarinë e Fishtës janë marrë studiues shqiptarë, por edhe studiues të huaj, sidomos italianë, austriakë dhe gjermanë. Sipas studiuesve të sipërthë…

FILOZOFIA E BUKURISË - Isuf Luzaj

Fragmente nga libri Filozofia e bukurisë
Bukuria është ajo e vërtetë që u pëlqen të gjithëve, pa pasur ata konceptin e së vërtetës logjike. Nga të gjitha magjitë, kjo është më e sinqertë: Gjykimi i shijes është i pavarur nga koncepti përkufizues i perfeksionit, sepse, kur një objekt deklarohet i pëlqyer, i bukur, me të gjitha endjet e ëndërrimit, kurrë s’është i qartë, i pastër, as i sigurt, pa asnjë përse! Shija fiton shumë kur bashkohet me estetikë, me intelekt aq më mirë, saqë pranohet nga të gjithë pa dhënë shpjegim, pa dhënë arsye, sepse s’ka rregulla, s’ka ligje që të përcaktojnë se çfarë është e bukura. Një këngë? Një pikturë? Një lule? Një flutur? Ç’është bukuria? Dhe përse është ashtu? Për ngjitje shpirtërore në sfera ekstaze, për lutje para altarit, përgjunjjeje namazi, që i flasin misterit gjithë popujt një gjuhë? Bukuria dhe sublimja vijnë në ujdi, janë mrekulli që vënë paqe midis perëndive.
Bukuria që frymëzon poetin ngjan të jetë përfaqësuese absolute e një koncepti të pakuf…