Skip to main content

Tetova News

BBC, dhjetë libraritë më të bukura në botë

Nga Mastrihti në Paris, Kalifornia në Itali: BBC ka publikuar një listë me 10 libraritë më të bukura në botë. Ja si janë renditur:

Libraria “Acqua Alta”, Venecia, Itali. BBC e citon si “e vetmja librari nën ujë”. Autorja e fotos, Justine Bibler, e ka komentuar kështu foton: “Venecia është përmbytur…… por libraria “Acqua Alta” është e hapur rregullisht”.“El Péndulo”, Qyteti i Meksikos. Muzikë live, një kafe brenda, për të krijuar imazhin meksikan. Vitin e kaluar, për përvjetorin e 20-të, u ofruan 1000 libra gratis me shënimin: “ky është një libër falas, ju lutem dorëzoheni në një hapësirë tjetër publike”.“Livraria Lello”, Portugali. Kjo librari historike, e hapur në fillim të 1800-ës, dallohet për stilin e saj “Art Nouveau”.“Shakespeare & Company”, Paris. E hapur në Rive Gauche në vitin 1951, nga amerikani George Whitman, deri para tre vitesh është menaxhuar nga e bija Sylvia, ka qenë “stacion” i shkrimtarëve si Allen Ginsberg e William S. Burroughs.“Avant-Garde”, Nanijing, Kinë. I përkufizuar si “dyqani i librit më i bukur i Kinës”, ka shfrytëzuar hapësirën e një parkimi, të përdorur dikur si strehim anti-atomik dhe ka një sipërfaqe prej 4 mijë metrash katrorë.“10 Corso”, Komo, Itali. Libraria në brendësi të kompleksit të krijuar nga Carla Sozzani, është një ekspoze e artit, design, kulturës dhe modës.“Polare”, Mastriht, Hollandë. E krijuar nga studioja Merkx+Girod (tani Merk X) në një kishë dominikane, Polare është një librari që e ngre leximin në një nivel të eksperiencës religjioze. Pronarja ka deklaruar falimentin në shkurt dhe dyqani është i hapur vetëm fal një fushatë për mbledhje fondesh të lançuar nga personeli.“Honesty Bookshop”, Gales. Qyteti I vogël në kufi me Anglinë është një vend për të apasionuarit pas librave, me një festival të leximit me një traditë 25-vjeçare dhe është përshkruar nga ish-presidenti amerikan Bill Clinton si një: “Woodstock e shpirtit”.“Ateneo”, Buenos Aires. Një ikonë e vertetë e krijuar në një ndërtesë të vitit 1919. Fillimisht aty u krijuar teatri “Grand Splendid”, pas 10 vjetësh  u konvertua në kinema, dhe më pas u transformua në një hapësirë ku kultivohej aktiviteti intelektual.“Bart’s Books”, Kaliforni. Përkufizohet si “dyqani i librit më i madh në botë, është hapur në vitin 1964 dhe pjesa më e madhe e shitjeve bëhen sipas rregullave të kodit të nderit. Kalimtarët mund të blejnë libra duke i lënë të hollat në një kuti kallaj kafeje.

Popular posts from this blog

Petro Marko dhe Heminguej, nga dy botë të kundërta

Virion Graçi
Tekstet romanore të Petro Markos, i janë nënshtruar diktatit të ashpër redaksional, për pasojë janë tjetërsuar. Kanë ndërhyrë në titujt, duke i rekomanduar lexuesit konotacione të tjera ideo-emocionale, ndryshe nga konceptimi autorial; kanë dërguar në brumatricet e letrës libra të porsabotuar; kanë ndërhyrë në brendinë e veprës duke tjetërsuar personazhe protagonistë duke shfytyruar natyrën e marrdhënieve midis tyre

Për shkak të skualifikimit politiko-policor të Petro Markos në periudhën e totalitaritzmit të shpallur, qëndrimi i kritikës zyrtare dhe institucioneve shtetërore të kulturës ndaj krijimtarisë së tij, në rastet më afirmative ka qenë i cunguar, minimalist; rëndom mbi autorin kanë mbizotëruar ato që Prof. A. Plasari, saktësisht i ka quajtur së fundmi burgjet e padeklaruar të P. Markos… P. Marko, pas traditës tepër modeste e modeleve rrëfimtare anakroniko-anemike të romanit shqip deri atëherë, vitalizoi rrëfimin epik, dëshmoi siguri artistike e mjeshtëri të lartë; ka…

ANALIZË ESTETIKE E LAHUTËS SË MALCIS TË GJERGJ FISHTËS

Xhelal Zejneli


Ka të tillë që Fishtën e kanë cilësuar si figurën më të madhe dhe më të fuqishme të letërsisë shqiptare (shqipe) të gjysmës së parë të shekullit XX. Studiuesit si EqremÇabej, Benedikt Dema, Françesko Ercole, Maksimilian Lamberci, Zef Skiroi, Ernest Koliqi, Georg Shtadmyleri, Zef V. Nekaj, Xhuzepe Gradilone, Ignjac Zamputi, Tonin Çobani, Aurel Plasari etj. janë marrë me krijimtarinë letrare të Gjergj Fishtës në periudha të ndryshme: para Luftës së Dytë Botërore, pjesërisht gjatë luftës, pas luftës, d.m.th. në vitet 1945-91, si dhe në periudhën e pluralizmit politik. Siç dihet, në vitet 1945-90, krijimtaria letrare e Fishtës në Shqipërinë moniste nuk ka qenë lëndë studimi e kritikës letrare shqiptare. Në periudhën në fjalë, vepra e Fishtës është studiuar në mënyrë të njëanshme dhe me kritere jashtëletrare dhe joartistike.
Me krijimtarinë e Fishtës janë marrë studiues shqiptarë, por edhe studiues të huaj, sidomos italianë, austriakë dhe gjermanë. Sipas studiuesve të sipërthë…

FILOZOFIA E BUKURISË - Isuf Luzaj

Fragmente nga libri Filozofia e bukurisë
Bukuria është ajo e vërtetë që u pëlqen të gjithëve, pa pasur ata konceptin e së vërtetës logjike. Nga të gjitha magjitë, kjo është më e sinqertë: Gjykimi i shijes është i pavarur nga koncepti përkufizues i perfeksionit, sepse, kur një objekt deklarohet i pëlqyer, i bukur, me të gjitha endjet e ëndërrimit, kurrë s’është i qartë, i pastër, as i sigurt, pa asnjë përse! Shija fiton shumë kur bashkohet me estetikë, me intelekt aq më mirë, saqë pranohet nga të gjithë pa dhënë shpjegim, pa dhënë arsye, sepse s’ka rregulla, s’ka ligje që të përcaktojnë se çfarë është e bukura. Një këngë? Një pikturë? Një lule? Një flutur? Ç’është bukuria? Dhe përse është ashtu? Për ngjitje shpirtërore në sfera ekstaze, për lutje para altarit, përgjunjjeje namazi, që i flasin misterit gjithë popujt një gjuhë? Bukuria dhe sublimja vijnë në ujdi, janë mrekulli që vënë paqe midis perëndive.
Bukuria që frymëzon poetin ngjan të jetë përfaqësuese absolute e një koncepti të pakuf…